Gezilecek Yerler

Gezilecek Yerler


Değerli misafirimiz sizin için hazırladığımız, şehrimizin gezilecek yerleri için yakın ve ulaşılabilir yerler seçilmiştir. Şehrimizin her ilçesinde görülmesi gereken tarihi ve sosyal alanlar da mevcuttur.

1- Sasalı doğal yaşam parkı – Çiğli
2- Pergoman Antil Kenti – Bergama
3- Efes antik kenti – Selçuk
4- Şirince köyü – Selçuk
5- Meryem Ana türbesi – Selçuk
6- Kadifekale – Konak
7- Sığacık kalesi – Seferihisar
8- Çeşme Kalesi – Çeşme

Tarihi, doğal ve dini yerlerin ziyaretinde, bulunduğunuz yerin gelenek ve göreneklerine uyulmasını, ziyaret ettiğiniz alanın herhangi bir tahribata maruz kalmamasına özen göstermenizi öneririz.
Gezilecek Yerler

AGORA ÖREN YERİ

Üç katlı tasarımıyla şehir merkezinde yer alan büyük agoralardan biri olan İzmir Agorası, türünün nadide örneklerinden biridir. İzmir’in en eski bölgelerinden biri olan Namazgâhta bulunan Agora, Roma Dönemi’nde mermer döşemeli büyük bir dörtlü etrafındaki kemer ve sütunlar üzerine inşa edilmiş çok katlı bir yapıdır. Agora kelimesi “pazar yeri” anlamına gelir. Ayrıca siyasi toplantılar ve halk mahkemeleri için kullanılan bir hükümet yeridir. Agora, M.S. 178’de meydana gelen depremden sonra büyük bir restorasyon geçirmiştir.

Gezilecek Yerler

KEMERALTI ÇARŞISI

Eskiden olduğu gibi günümüzde de Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alışverişin yapılabileceği bir site görünümündedir. Bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkündür.

Gezilecek Yerler

KIZLARAĞASI HANI

İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisidir. Anıtsal bir özelliğe sahip olduğu gibi, mimari özelliği bakımından tek örnek olması Osmanlı hanları arasında ona özgünlük kazandırmaktadır. Yakup Bey tarafından, 1598 yılında yaptırılan ve günümüzde İzmir'in en büyük camisi olan Hisar Camisi'nin batı yanının birkaç metre yakınına inşa edilmiştir. Bu kesim hanın doğu tarafını oluşturmaktadır. Batı cephesi, Halim Ağa çarşısının karşısında, eski Keresteciler, bugünkü 871. sokak üzerindedir. Vaktiyle deniz kenarında inşa edilen han zamanla denizin dolması sebebiyle sahilden 200metre kadar uzak kalmıştır.

Gezilecek Yerler

LUNAPARK

Şehirlerin eğlence yaşamında 20. yüzyılın başından bu yana yerini alan lunaparklar, İzmir’e yaklaşık yarım asır önce Kültür park ile birlikte girdi. 13 bin 500 metrekare alana kurulu Lunapark; kamikazeden radara, elma kurdundan atlıkarıncaya, çarpışan arabalardan perili şatoya dek onlarca elektrikli oyuncak ile her yaşa hitap ediyor.

Gezilecek Yerler

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

1927 yılında Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılan müze, 1984'ten beri Konak'ta Bahribaba Parkı içindeki modern müze binasında hizmet verir.Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular müzede ve müze bahçesinde sergilenir.Üç katlı müze binasının ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları, birinci katta idari bölümler, zemin katında, tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuarı, kütüphane yer alır.Müze, ilk olarak 1924 yılında Basmane semtindeki terkedilmiş Aya Vukla Kilisesi'nde "Asar-ı Antika Müzesi" adıyla kuruldu ve üç sene süren eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927'de halka açıldı.

Gezilecek Yerler

KORDON

Şiirlere ve şarkılara esin kaynağı olmuş, romantik günbatımı, imbatı, kafeleri, balık lokantaları, şık mağazaları, geçit törenleri, koşu ve bisiklet parkurlarıyla ünlü Alsancak semti İzmir’in en popüler gezi ve eğlence merkezidir. Sahil şeridi “Kordonboyu” (I. Kordon), Kıbrıs Şehitleri Caddesi, çarşısı, Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, rum evleri, kiliseler, sinagoglar, kordonun ilk iskelesi olan Pasaport İskelesi, II.Kordon eğlence dolu zaman geçirilebilecek oldukça hareketli ve keyifli yerlerdir.

Gezilecek Yerler

BALÇOVA TELEFERİK

1974 yılında kurulan ve geçtiğimiz yıllarda tekrar hizmete açılan Balçova Teleferik Tesisi saatte 1200 yolcu taşıyabilmektedir. Hat boyu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre olup; Seyahat süresinin 2 dakika 42 saniyedir. Balçova Teleferik Tesisleri, el değmemiş doğası, eşsiz manzarası ve sosyal olanaklarıyla başta çocuklar olmak üzere şehrimizi ziyarete gelen konuklarımızın beğenisini kazanıyor. Teleferik Alanı'nın doğu yönünde körfez manzaralı seyir terasında gözleme- mantı evi, Baraj gölü manzaralı batı seyir terasında ise aperatif yiyeceklerin yer aldığı iki katlı kır kahvesi ve çocuklar için oyun alanı bulunuyor. Tesisin zirvesinde ise kontrollü mangal hizmeti veriliyor. Ziyaretçiler, kendileri için yakılan mangallarda et evinden temin ettikleri et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendileri pişirebiliyor.

Gezilecek Yerler

İZMİR SAAT KULESİ

Konak Meydanı'nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmıştır. Kolonlar Kuzey Afrika temasını taşır. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiştir.

Gezilecek Yerler

ASANSÖR

Mithatpaşa Caddesi ve Nihat Bey Caddesi Caddesi’nin arasında iki asansörü barındıran asansör kulesidir. Caddeler arası 50 metre yükselti farkından dolayı semt arasında 155 basamakla çıkılan ve ulaşımı kolaylaştırmak için tarihi asansör Musevi işadamı “Nesim Levi” tarafından 1907 yılında yaptırılmıştır. Asansör kulesi 3 katlıdır. 1. Dünya Savaşı’nda asansörün alt katı; Kumarhane – orta katı; Fotoğrafhane – üst katı ise; Sinema olarak kullanılmıştır. Asansör zaman içinde çeşitli insanlara kiraya verilmiştir.1942 yılında Şerif Remzi Reyent’e satılmıştır. İnciri dünyaya tanıtan iş adamıdır. 1960 yılında İzmir Belediyesi ve Şerif Remzi Reyent arasında anlaşmazlık çıktığı için asansör kapatılıp, depo olarak kullanılmaya devam etmiştir. Şerif Remzi Reyent 1973 yılında vefat etmiş ve asansör kaderine terk edilmiş halde bırakılmıştır.